maanantai 4. joulukuuta 2006

JÄRKEÄ TUNTEELLA

.Eilen tuli mieleenpainuva keskusteluohjelma telkusta.
Ohjelmaselostus:


Punainen lanka YLE TV2 29.11.

Kriminaalipsykologi Hannu Lauermaa haastattelee toimittaja Maarit Tastula.

Miksi järkevätkin ihmiset uskovat järjettömiin asioihin? Miksi ihmiset alkavat sokeasti seurata suurta johtajaa tai hullua aatetta? Psykopaatti Auervaara osasi manipuloida ja johtaa harhaan naisia, mutta miksi suomalaisesta jääkäri Emil Jokelasta tuli oman aikansa bioterroristi? Punaisessa Langassa pohditaan myös terrorismin olemusta ja etsitään syitä miksi karismaattinen johtaja saa sadat kannattajansa tekemään samanaikaisen joukkoitsemurhan.

Ohjelmassa käsiteltiin ihmismielen tyypillisiä piirteitä. Yksinjäämisen ja naurunalaiseksi tulemisen pelkoa, lauma-ajattelun merkitystä selviytymisen kannalta sekä myös narsismia ja manipulointia...

Loppukiteytyksenä ohjelmassa tuli esille että järki ja tunteet eivät toimi missään suhteessa toisiaan vastaan. Ero noissa on siinä että tunteet ovat meillä luonnostaan mutta järjenkäyttöä on erikseen harjoiteltava.
Ja lauma-ajattelusta...Suurimmalla osalla ihmisistä on sisäänrakennettu tarve kuulua laumaan ja seurata johtajaa. Kriittinen ajattelu ja erakkous on harvinaisempaa lajia. Yksilöt jotka ovat massasta poikkeavia ovat jääneet alkuaikoina lauman ulkopuolelle ja massan seuraajille taasen on ollut takeena suojattu asema ja etuudet yhteisössä. Yhteisön paine on ajanut ihmistä sulautumaan ryhmään. Ihmisen geeneissä kulkevat nuo ominaisuudet jotka ohjaavat taipumuksia suuntaan tai toiseen. Ympäristö vaikuttaa tosin eri tavalla nykyään ihmiseen. Vaikutteita on enemmän mistä ammentaa sitä identiteettiä mutta loppujen lopuksi primitiiviset vaistot kuitenkin ohjaavat perimmäisiä valintojamme..

Ei kommentteja: