keskiviikko 6. helmikuuta 2008

EKOTEKO - MEEMI

.
.Pakko on minunkin vastata tähän ekoteko-meemiin kun tämä näyttää liikkeellä olevan monessa blogissa.1. Muista kirjasto - Kirjastoa käytän aina jos tarvitsen vain hetkellistä infoa jostain tai lainaan lapsille kirjoja. Olen kyllä innokas kirjojen keräilijä joten tietyt kirjat haluan löytyvän omastakin hyllystä. Käsityöohjekirjat etenkin hyvä olla aina kodissa saatavilla. (1 pistettä)
2. Vältä kertakäyttötuotteita - Pyrin parhaani mukaan suosimaan kestäviä tuotteita missä vain pystyn. Muovipusseja ei enää osteta koska niitä on vuosien kertynyt jemmaan niin paljon ettei niitä enää enempää kaivata! Kangaskassi nykyään AINA kaupassa mukana. (2 pistettä)
3. Osta lähellä tuotettuja tuotteita - Haluaisin kyllä enemmänkin ostaa. :/ Taloudellinen tilanne tuppaa sanelemaan aika usein mitä ostetaan. (0,5 pistettä)
4. Kierrätä tarpeettomat tavarasi - Tarpeettomat tavarat menevät kyllä meillä aina muodossa tai toisessa kiertoon. (3 pistettä)
5. Osta energiasäästäviä kodinkoneita - Siihen pyrin. Vastikään ostettu astianpesukone on ainakin A-luokkaa kulutukseltaan. Jääkaappi ja hella tosin ovat mitä ovat, koska asumme vuokralla ja ne kuuluvat asuntoon. Kuivausrumpua tuskin koskaan tulen tarvitsemaan.(2 pistettä)
6. Älä pidä kaikkia valoja samaan aikaan päällä - En pidä. (3 pistettä)
7. Sammuta valot, kun lähdet kotoa - Kyllä, sammutamme kaikki...ja etenkin pienimmäisemme huolehtii aina tarkkaan että valot sammutetaan! ;) (3 pistettä)
8. Lataa kännykkä vasta kun sen akku on tyhjä - Näin pääsee aina tapahtumaan. (3 pistettä)
9. Irrota kännykkä seinästä, jos se ei enää lataa - Kännykkä saattaa joskus kiireen keskellä kyllä unohtua lataukseen mutta yleensä otan pikimmiten. (2 pistettä)
10. Sammuta tv, videot, yms. heti käytön jälkeen - Meillä tv onkin pakko sammuttaa tiettyjen ohjelmien jälkeen kun sieltä tulee paljon lapsille sopimatonta ja katsotaan itse suhteellisen vähän telkkua lasten nukkumaanmenon jälkeen. (2 pistettä)
11. Sulje suihku saippuoinnin ajaksi - Aina olen niin tehnytkin. (3 pistettä)
12. Pese täysiä pesukoneellisia - Ehdottomasti. (3 pistettä)
13. Käytä samankokoista pannua/kattilaa kuin hellan levy - Kyllä. (3 pistettä)
14. Sulata pakastin kerran vuodessa - Sulatetaan juups. (3 pistettä)
15. Sulata pakasteet huoneenlämmössä / jääkaapissa - Aina huoneenlämmössä tulee sulatettua kyllä. (3 pistettä)

Pistetaulukko:
0,5 pistettä = teen joskus niin
1 piste = teen yleensä niin,
2 pistettä = teen lähes tai lähes aina niin,
3 pistettä = en tee koskaan toisin


Tulos: 36 pistettä 45:stä. Ihan jees.


Meillä eletään suhteellisen ekologisesti monin tavoin. Kierrätämme biojätteen, lasin, metallin, pahvin, kartongin, ongelma- ja tekstiilijätteen. Panttipullot viemme tunnollisesti palautukseen. Muovinkin kierrättäisin jos sellainen piste jossain olisi.

Käytämme vaippoina osittain kestovaippoja kotioloissa. Kestovaippailu ei tosin ole kohdallani ollut niin innokasta kuin olisin toivonut. Oli kausi kun kestoilin suhteellisen pitkään yhtämittaisesti mutta sitten homma hiipui kun niin paljon hommia kaatui niskaan. Itse kestoilun olen kokenut vaivattomaksi koska pyykkiä kertyy jokatapauksessa. Kuopuksen vaippakauden loppukirin aion kestoilla kotioloissa niin tunnollisesti kuin mahdollista. Lähitulevaisuudessa alkaakin olla jo aika kuivaksiopettelulle...

Kalusteissa suosimme paljon kierrätettyä ja jos jotain uutta täytyy hankkia niin ehdottomasti kokopuisia kalusteita joita pystyy korjaamaan. Pyrin tekemään nykyisin enemmän suunnitelmaa ja hahmottamaan asioita jotta osaan tehdä valintoja jotka kestävät aikaa ja ovat helposti sovellettavissa mahdollisesti useampiin käyttötarkoituksiin.

Vaatteiden kohdalla melkein sama juttu kuin kalusteissa. Kirpparilta löytyy mm. paljon hyviä lastenvaatteita. Jos jotain erityistä haluan pyrin ompelemaan itse...tosin siihen ei vaan aika tahdo käytännössä riittää. Kengät ostan itselleni usein uutena kun on sen mallinen räpylä että sillä omat erityisvaatimuksensa.

Pesuaineissa valitsemme kaupasta aina ympäristömerkityt tuotteet. Astianpesukoneen pesuaineen kohdalla on melkein oltava ihan ekokaupasta ostettua ainetta kun haluan mielelläni olla mahdollisimman varma ettei aine jätä mitään vaarallisia myrkkyjäämiä elimistöön! Olen ehkä aiheen suhteen turhankin neuroottinen. ;)

Roskapusseina käytämme muovipusseja joita on kertynyt ajan saatossa. Tarkoitukseen olisi kyllä hyvä saada ekologisempi ratkaisu. Biohajoavat pussit eivät puolestaan tahdo kestää kaikkien jätteiden painoa. Roskapusseina myytävät ohutmuoviset pussit lienevät kuitenkin keskivertomuovikassia siedettävämpi vaihtoehto.


Kaikkiaan, pieniä mutta merkityksellisiä ekotekoja tapahtuu arjessamme suhteellisen paljon. Petrattavaa löytyy toki aina..

1 kommentti:

Matroskin kirjoitti...

Keksin eilen uuden jutun: jos menisi rillit päässä suihkuun, ne peseytyisivät samalla ja säästyisi vettä! Me eletään myös aika ekologisesti, vaan ei kyllin. Inhoan kertakäyttökyniä, pyrin käyttämään täytekynää.