maanantai 16. kesäkuuta 2008

RETROASTIOITA - RISKIASTIOITA ?

.


Muokkasinpa otsikkoa postaukseen tulleen asiallisen huomiokommentin ansiosta. Aiheesta olisi mielenkiintoista lukea lisää keskustelua blogeissa.
*Huolestuttavatko astioiden raskasmetallikertymät sinua?

*Luotatko täysin kotimaisen uuden tuotannon riskittömyyteen?

*Millaisilta astioilta te syötte arjessanne?

*Uskallatteko käyttää värillisiä astioita jokapäiväisesti?Linkki aiheesta KUNINGASKULUTTAJAN sivulla.

Viimekertaisen kirpparikierroksen kauniita "kiellettyjä hedelmiä" ;)


Ruskeakukkaiset ruokalautaset, 4kpl/4€. Tällaisia olen pitkään etsinyt. <34 ruusukuvioista pitkää lasia, 2€.
Oranssi emalimuki 1€
.

Olen yllättäen ihastunut oranssiin, väriin joka on ollut minulle yksi vaikeimmista ikinä! Selkeästi tarvitsen voimakkaita energisoivia värejä ympärilleni pitkän "lepokauden" jälkeen.


.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

juuri oli a-plussassa tai a-studiossa , että varsinkin vanhat retrousasiat sisältävät eksessiivisen paljon lyijyä. aiheuttaa mm. alzheimeria kerääntyessään elimistöön, ja joitain suurten ikäpolvien sairauksia on pistetty vähän astioiden lyijypitoisuuksien piikkiin. vaikka kauniita lautaset ovat, niin eihän lapsesi söisi niiltä , eihän.. :)

.toinen hanna

Mimosa kirjoitti...

Voi juku miten ihania löytöjä olet tehnyt! :)

Squickie kirjoitti...

Olen kyllä tietoinen tuosta ikävästä lyijyseikasta. :/ Meillä syödään kyllä arjessa uuden tuotannon valkoisilta perusastioilta ja nuo retroihanuudet ovat lähinnä vain keittiön visuaaliseksi silmäniloksi. :) Kuulin kaverilta että uusissakin värillisissä astioissa olisi lyijypitoisuuksia. Olisiko jollain antaa tästä asiasta täsmällisempää tietoa? Uskaltaako mitään värikästä, esim. Arabian Taika-astioita ostella arkikäyttöön?

arleena kirjoitti...

Voisin kuvitella, että hyvin kaukaa tulevien kuvioitujen tai värillisten astioiden lyijypitoisuuksista ei voi mennä takuuseen. Pohjoismaissa valmistetuissa astioissa turvallisuuden takaavat määräykset ja valvonta. Käsittääkseni valmistusmaa pitää aina mainita eli jos astiat tulevat Kiinasta, Intiasta tai muualta Kauko-Idästä valmistusmaa mainitaan tai se pitää saada selville.

Kristallin kanssa on myös sama lyijyongelma, turvallista on ostaa pohjoismaista kristallia.

hnaa kirjoitti...

juu siinä a-studiossa sanottiin, että arabia on lopettanut lyijyn käyttämisen jossain vaiheessa, en millään muista milloin. että eiköhän taiat ole oikein turvallisia :) ruskeat ja punaisetko värit olivat lyijyn kannalta kaikkein pahimpia retroastioissa.. täytyisi tarkistaa.

kaukana muilla mailla aasiassa ja halpatuotantomaissa käytetään vielä lyijyä, niinku tuossa yllä kerrotaankin jo. tulli tekee pistokokeita, mutta kaikki eivät tietenkään jää kiinni. tästä oli ihan ohjelmakin areenassa, mutten tähän hätään löydä kuin linkin artikkeliin http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2132

itse olen haaaveillut retroisesta keittiöstä, mutta taidankin lautaset ja mukit vaihtaa arabiaan...

.se sama toinen hanna, nyt vain kirjautuneena jopa.

Squickie kirjoitti...

Niinhän tuolla kuningaskuluttajan sivuilla luki että muumimukeistakin joka viides tulee Thaimaasta. Ei Arabian 100% kotimaisuuteenkaan voi enää luottaa. :/

kataliina kirjoitti...

Hui! Ihan uutta tietoa minulle 8/ Onneksi meillä syödään uusista perusvalkoisista lautasista ja lapsilla on käytössä muoviastiat.

Anonyymi kirjoitti...

Myöhäisheränneenä pakko kommentoida vielä asiaa: äitini ja hänen 6 sisarustaan ovat köyhässä lapsuudessaan kalkinpuutteen (?)vuoksi rikkoneet Arabian astioita ja syöneet niiden sirpaleita. Kaikki sisarukset ovat terveitä ja edelleen hengissä, samoin 83 vuotias mummoni, jonka suurella todennäköisyydellä on myös nauttinut Arabiaa.

En siis pelkää käyttaää vanhoja Arabian astioita. Jos minulla olisi lapsia, syöttäisin kuitenkin heitä varmuuden vuoksi muista astioista. Muutenkaan en perintöastioita raaski joka päivä käyttää!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoinen blogi