lauantai 17. helmikuuta 2007

ENKELEITÄ JA SANKAREITA

Tiitus on alkanut pohdiskelemaan aika syvällisiä aiheita kuten kuolemaa, hyvyyden ja pahuuden olemusta. Tässä eräänä iltana aloimme lukemaan iltasaduksi erästä kirjaa, etiopialaista tarinaa("Ihmeitä tekevä lapsi") joka pohjautuu kristinuskoon. Huh, muutamia sivuja luettuamme tajusin että eihän tuota uskalla lukea vielä tuon ikäiselle! :O Eräällä sivulla oli mm. kasa katkottuja päitä, hui! Ei tainnut ehkä ihan lastenkirja ollakaan...Onneksi Tiitus ei ehtinyt nähdä niitä kauheuksia kun ehdotin pikaiseen että vaihdetaan kirjaa kun taitaa olla liian pelottava. :/

Tarinassa esiintyvät arkkienkeli Miikael ja Jeesus. Tiitus kysyi Miikaelista"Miksi tuolla enkelillä on miekka? Eikös se ole pahojen juttu?" Öh niin, hyvä kysymys! Oli hiukka kimuranttia löytää perusteluita miksi hyvyyttäkin puolustetaan asein...näin
pasifistina. :0 Noh, kaikkeen ei löydy yksiselitteistä vastausta. Ainakaan sellaista mikä olisi lapselle rakentavasti perusteltavissa. Väkivalta on minulle vaikeasti perusteltava asia joka ei mielestäni liity hyvyyden puolustamiseen millään tavoin koska silloin alennutaan pahuuden tasolle.

Tiitus yhtenä iltana totesi myös"Mää en halua tulla vanhaksi koska silloin mää kuolen"...Pelkäsi poloinen että voisi muuttua vanhaksi lyhyessä ajassa. :O Jännä juttu nuo pohdiskelut kun ei me kuolemasta olla vielä puhuttu koskaan. Lapset kai alkaa yhdistellä päänsä sisällä juttuja tietyssä iässä ja imeä informaatiota ympäristöstään mielettömällä tahdilla.

Meillä ei telkkaria katsota juuri ollenkaan(pikku kakkosta ja joitain yksittäisiä dokkareita lukuunottamatta), joten sieltä ei vaikutteita irtoa. Välillä tuntuukin että koko kapistus on ihan turha. Ykkösellä ja kakkosella on lastenohjelmien taso pysynyt hyvänä aina, mutta kolmosen ja nelosen linja on jotain ihan käsittämätöntä. Pojille: räiskintää, robotteja ja supersankareita. Tytöille: meikattuja, pikkutoppeihin ja minihameisiin tällättyjä "sankarittaria" joiden pääsääntöinen tehtävä on näyttää hyvältä...Kumma juttu että sinkkuuden ja ikuisen nuoruuden ihannetta korostetaan lastenkin maailmassa niin paljon. Lapset ovat jo pienestä ulkonäkö- ja elämäntapa-"paineistettuja"...Kun nn vaan se "yksi oikea standardi" jota hehkutetaan kaikkialla.

Ei tainnut vaikuttaa mitenkään se adressi jota taannoin pari ylä-asteen tyttöä kierrättivät mainoskanavien pinnallista ja väkivaltaista arvomaailmaa korostavien ohjelmien poistamiseksi? Tuli vaan mieleen...Ei kommentteja: