torstai 23. lokakuuta 2008

JAMAL - MUOTISTA NUKEKSI

.Jamaliksi nimetty projekti
Ensimmäinen askel, alkuperäinen luonnos eli 'yksi yhteen' piirros johon hahmoteltu nuken suunnitellut mittasuhteet. Tämä piirros on tosiaan elämäni ensimmäinen ideapiirrokseni kovan materiaalin nukesta joten lopullisia mittasuhteita nämä eivät välttämättä edusta, vaikka olen yrittänyt parhaani mukaan pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa... Toisaalta nuken luonne on vähän tuollainen taiteellisempi etteivät orjalliset mittasuhteet tuossa ole se merkittävin tekijä.Muotoilu siis "pedattiin" ensin savialustalle siten että puolet muotoilusta jäi näkymään alustasta. Itse petauksesta ei tullut tähän kuvaa. Ylläolevassa kuvassa on jo valettu muotin kasvo-osa ja revitty "petaussavet" irti takaosasta, jonka päällä nukke siis lepäsi. Vaikea selittää ilman kuvia! :PValoksen ensimmäisen puoliskon ympärille laitetaan liimapuristimilla kiinni muottikehykset......joiden sisään kaadetaan muottikipsi ja annetaan kipsin jähmettyä...

Muottien molemmat puoliskot on tässä vaiheessa valettu ja puoliskojen väliin laitettu väliaine(1/2 osaa mäntysuopaa ja 1/2 ruokaöljyä) jotta muottipuoliskot irtoaisivat
toisistaan.
Muotti valmiina! Samanlaiset muotit on myös käsistä, jaloista ja rintalastasta johon pää kiinnitetään.
HIONTA


Pehmytpoltetut posliinimassavalut vedessä kostumassa hiomista varten. Tässä vaiheessa posliini on poltettu vedenkestäväksi joten sille ei käy kuinkaan vedessä..Posliiniosia hiotaan ennen seuraavaa polttoa, jonka jälkeen niitä ei voi enää hioa.

Kädet menivät touhussa erittäin kurttuiseen kuntoon kuten kuvasta näkyy. ;) Ja kynsiäkään ei tarvi pahemmin leikellä kun ne hioutuvat automaattisesti.Osia melko hiottuna.

Maalaaminen...Nämä maalatut osat ovat paperimassavaluja. Posliiniset odottavat yhä polttoa. Paperimassa on nopea kuivumaan ja huoleton materiaali työstää. Posliinin kanssa saa olla tosi varovainen. Onnistuin nimittäin posliinin hiomisprosessin aikana rikkomaan monen monta rintalastaa. :/ Onneksi yksi jäi ehjäksi... Pitää valaa uusia.

Kulmakarvat tekevät nuken hieman vanhemman oloiseksi. Toiselle päistä en siksi taidakaan tehdä kovin vahvoja karvoja koska haluan siitä lapsekkaamman oloisen.


Pää rintalastan kanssa. Päässä on siis kuoppa johon kaulan nuppi sopii. Pää kiinnitetään kaulaan liikkuvaksi.
Tällä hetkellä yritän kaavoittaa nukelle kankaasta vartaloa...
.

12 kommenttia:

maijja kirjoitti...

Mahtava! Mahtava! Oikein ootan nähä sen valmiina.

Hanna kirjoitti...

voi vitsi.. mulla peruuntui kursseja ja tää syksy meneekin vaan kahden viikonloppukurssin voimin. Ihan vähän oon kateellinen siis sulle :)
TOSI hienolta tämäkin kaveri näyttää, on ihan sun näköisiä töitä.. Aivan ihania!

Miia-Rebekka kirjoitti...

Upea! En malta odottaa kuvaa valmiista nukesta.

Katilein kirjoitti...

Vautsi! Todellista käsityötä.

Anonyymi kirjoitti...

Oi, sä oot kaivertanu Jampalle korviin lisää mutkia. Tuo on kyl mainio tyyppi!

Rääpis

Anonyymi kirjoitti...

ihan mahtava toi nukke! :) ei olla omaa ostettu, ihan vuokrakämppä on :) se on meidän tuttujen asunto, niin autellaan nyt remontoimisessa sitten... :) kyllä siitä hyvä tulee! tänään maalattiin makkarin päätyseinä ihanan suklaanruskeaksi. kiva tuli! vielä listotusta ym . pientä puuhaa, niin sitten pääsee muuttamaan!
-Miia-

Squickie kirjoitti...

Kiitokset kaunoiset. :)

Maijja: Eiköhän se tässä vielä valmistu!

Hanna: Et välttämättä oisi kauhean kateellinen pöksyissäni. :D Nimittäin on tuon ukkelin kanssa saanutkin painia erinäisissä vaiheissa! Tää on yllättävän työlästä ja monivaiheista puuhaa... ainakin näin aloittelijalle vielä.

Miia-Rebekka: Malta vielä vähän. ;)

Katilein: Käsityötä kyllä ja mielenkiintoista siinä on kun niin moni eri taitoalue yhdistyy työssä. Muotoilu, piirtäminen&maalaaminen, ompelu, neulominen, virkkaaminen, kirjonta, korutyöt, metallityöt...mitä vain ikinä keksiikään! Toisaalta joskus saattaa turhauttaakin työn monivaiheisuus kun valmista ei saa todellakaan nopeasti. Hermoja tämä vaatii ja niitä on moneen otteeseen punnittukin! :P

Rääpis: Taisin kaivertaa mutkia hiomisen yhteydessä. En ees muista?!

Miia: Tosi ihanaa jos pääsee noin vapaasti remontoimaan! :) Meidänkin asunnossa saa remontoida aika vapaasti. Mielenkiinnolla seuraan projektinne valmistumista! :)

FairytaleCottage kirjoitti...

Hei!

Näissä vaihe-vaiheelta postauksissa on vetoa. Pitää kokeilla.

ps. Taidan napata tuon musahaasteen. Pitää ensin perehtyä sun listaan, kaikki "selitykset" ainakin kuulosti tosihyviltä.

Squickie kirjoitti...

Fairytalecottage: Nämä vaihe vaiheelta-jutut ovat täällä samalla vähän niinkuin kiteytettyinä muistiinpanoina koulussa koottavia portfolioitani varten... Blogista on todella käytännön hyötyä kun olen muutoin tosi huono muistiinpanojen kirjoittaja!

Heh, joo selityksen makua musapostauksessa. :P

Sipriina kirjoitti...

Nää sun tekemät nuket on aivan uskomattomia, ja saat sen näyttämään helpolle, aivan mahtavia :)

Ekub kirjoitti...

Jamal on aivan mahtava kaveri! :)Minusta on aina hauskaa kun ihmiset saavat sellaisista käsityönlajeista, jotka mielessään helposti kategorisoi tätimäisiksi, irti jotain freesin ja hauskan näköistä. Vaikkakin mielikuvani nukkien tekemisestä on aiemminkin ollut huomattavasti raikkaampi kuin vaikkapa posliininmaalauksesta syntyvät ajatukset.

Squickie kirjoitti...

ekub: Kiitos! :) Nukkemaailma on tosiaan ihan oma iso maailma ja posliinimaalauksellakin (jota me teimme koko viime viikon) saa halutessaan aikaan todella modernia ja raikasta jälkeä! Kuvia en ole kylläkään posliinimaalausvaiheesta ehtinyt ottamaan kun en ole nyt jaksanut raahata järkkäriäni kouluun kaikkien muiden koulutarvikkeiden lisäksi. Paljon dokumentoitavaa on siis vilahtanut ohi... mutta kuvia sitten valmiista jutuista!