tiistai 25. syyskuuta 2007

MUUTOSTA ILMASSA?

.
Ympäristö- ja ilmastonmuutoskysymykset ovat olleet viime aikoina mediassa esillä hyvinkin tiheään, mikä on hyvin positiivinen käänne toistaiseksi...Jos vain asenteita saisikin muutettua oikeasti asiallisen informaation kautta. Se tulee olemaan haasteellinen tehtävä jatkuvan kuluttamisen ja talouskasvun kyllästämässä ihmismielessä.


Eilen päättyi tv:ssä esitetty neliosainen vaikuttava ilmastonmuutosta käsittelevä dokumenttisarja Haavoittuva Planeetta(engl. The Planet). En sattunut tosin näkemään kuin sarjan kaksi viimeistä osaa, mutta dokumentti pisti todella ajattelemaan. Dokumentti oli toteutettu erittäin asiallisesti ja tyylikkäästi. Ei sortunut ainoastaan kauhuskenaarioilla pelotteluun vaan tarjosi monipuolista älykästä näkökulmaa ja mahdollisia ratkaisuja uhkaaviin probleemiin. Kaikkien pitäisi ehdottomasti katsoa tuo sarja!


Kulutuskriittisyyteen ja kierrättämiseen painottuvat lifestyle-ohjelmat ovat myös lisääntyneet viime aikoina. Kierrättäminen on päivän sana ja toivon mukaan säilyy kestävänä trendinä tulevaisuudessa. Kuten The Planet-dokkarissa todettiin; nykyajan ihminen tarvitsisi julkisia rajoituksia kulutus-asioissa...melkeinpä eräänlaista diktatuuria! Muutos ei aina lähde välttämättä itsestään liikkeelle...ei ainakaan riittävän tehokkaasti. Saatetaan tarvita ulkopuolisia, konkreettisia kulutuslakeja, mutta niitähän ei säädetä niin kauan kuin itsekkyys ja markkinavoimat sanelevat. Sopeutuminen uuteen identiteettiin veisi aikaa koska nykyään kuluttaminen tuntuu luovan sitä identiteettiä.

Lopuksi oivaltavia ajatuksia kristillisestä näkökulmasta Antero Laukkasen (pastori) blogista. Monilla on mielestäni kristityistä varsin oikeistolainen ja porvarillinen näkemys, mutta olen itse toista mieltä. Raamattuhan opettaa monessa kohtaa kohtuullisesta kuluttamisesta ja ympäristön kunnioittamisesta. Todellinen kristillisyys suosii ekologista elämäntapaa. Todelliset kristityt monessa mielessä ovat kapinallisia vallitsevia, moraalisesti vääristyneitä olosuhteita kohtaan.


.

Ei kommentteja: